Traži
 
 

Rezultati od :
 


Rechercher Napredna potraga

Zadnje teme
» Stigla i ja
Sub Dec 18, 2010 8:13 pm od Velesija

» Vrsta obuke
Sub Avg 28, 2010 11:43 am od Luka TheZeus

» Ajd i ja
Sre Avg 25, 2010 10:21 pm od AxE

» Izabir likova
Uto Avg 24, 2010 9:26 pm od sreja

» Vaše slike
Pon Avg 23, 2010 1:30 am od Salkal32

» Glupo pitanje, glup odgovor
Ned Avg 22, 2010 1:09 pm od AxE

» Egipatski bogovi uopste
Ned Avg 22, 2010 11:23 am od Salkal32

» Azbuka svega i svačega
Ned Avg 22, 2010 12:12 am od Luka TheZeus

» Ocenite avatar osobe iznad vaseg posta
Ned Avg 22, 2010 12:12 am od Luka TheZeus

Affiliates
free forum


Konektovan kao Anonymous. Zadnji put si posetio forum

Niste konektovani. Konektujte se i registrujte se

Teme [0]

04082010
Nema novih poruka   

Jupiter

 


Jupiter je vrhovni rimski bog, bog oluja, groma i munje. Jupiter je bog svjetla. On šalje grmljavinu i munju, zaštitnik je pravde, istine, ćudoređa, vojsku zaustavlja u bijegu i dosuđuje joj pobjedu. U povijesno je doba Jupiter Optimus Maximus glavno božanstvo Rima. Najstariji hram rimskog državnog kulta na kapitoliju posvećen je Jupiteru, Junoni i Minervi; u njemu je senat donosio odluke o objavljivanju rata, tu su se potpisivali međunarodni ugovori i vojskovođe prinosili žrtve, a pobjednički...

od AxE - Komentari: 3 - Pogledano: 394
04082010
Nema novih poruka   

Merkur

 

Merkur je rimski bog trgovine, putovanja, te je glasnik bogova. Njegov grčki pandan je Hermes. Bio je Venerin ljubavnik. Vrlo je omiljeno božanstvo bio. Prema njemu je nazvan planet Merkur, te je engleski naziv za kemijski element živu mercury.

od AxE - Komentari: 0 - Pogledano: 260
04082010
Nema novih poruka   

Ceres

 
Ceres ili Cerera je rimska božica žitarica i poljodjelstva. Često je prikazivana sa klasjem žita, koje je bilo njen simbol. Sa Jupiterom je imala kći Prozerpinu, koju joj je oteo Pluton. Njen grčki pandan je Demetra. Po njoj je nazvan prvi otkriveni asteroid 1 Ceres.

od AxE - Komentari: 0 - Pogledano: 222
04082010
Nema novih poruka   

Mars

 

Mars je u rimskoj mitologiji sin Jupitera i Junone, Vulkanov brat, Venerin ljubavnik, i bog rata. Otac je Romula i Rema, osnivača rima, te su ga Rimljani smatrali svojim djedom. Za razliku od svoga grčkog pandana Aresa, koji je smatran sirovim i neotesanim, Mars je bio duboko štovani i vrlo omiljen rimski bog. Prema njemu je nazvana planet Mars.

od AxE - Komentari: 0 - Pogledano: 266
04082010
Nema novih poruka   

Vulkan

 
Vulkan je u rimskoj mitologiji sin Jupitera i Junone, te Venerin muž. Vulkan je bog vatre i vulkana, a izrađivao je i oružje i oklope za bogove i heroje. Također, sagradio je bogovima palače na planini Olimp, te je naprvio prvu ženu Pandoru za osvetu ljudima. U grčkoj mitologiji, Vulkan se naziva Hefest. Vulkan je živio u Etni i ondje izrađivao munje za Jupitera. Vulkanov brat je Mars. Vulkanov kip u Birminghamu, u Alabami, je najveća željezna statua na svijetu.

od AxE - Komentari: 0 - Pogledano: 247
04082010
Nema novih poruka   

Minerva

 
Minerva je božica ratnica, božica mudrosti. Ona je Jupiterova kćer, a u Grčkoj joj je pandan Atena. Bila je djevica, izumiteljica glazbe. Etrušćanski pandan za Minervu je Menrva. Minerva je u Italiji mnogo štovana, ali je kao ratnica štovana samo u Rimu. U Britaniji je bila božica znanja pa je povezana s božicom Sulis. Minerva je u Rimu slavljena od 19. ožujka do 23. ožujka. Njezin je hram bio na brežuljku Aventinu. Minerva se i danas često prikazuje, na kipovima, na pečatima, u obrazovnim ustanovama. Pečat Kalifornije oslikava božicu Minervu koja u potpunosti izvire iz Jupiterove glave. U ranom...

od AxE - Komentari: 0 - Pogledano: 275
04082010
Nema novih poruka   

Venera

 

Venera je rimska božica ljubavi, ljepote i braka. Njezin je grčki pandan Afrodita. Venera je udata za Vulkana, ali ga je stalno varala s Marsom, njegovim bratom. Po Veneri je ime dobio planet Sunčevog sustava. Venera je bila majka Eneje, praoca Rimljana, te ga je štitila tijekom svih njegovih bitaka, zajedno s Neptunom. Norris Patriticus je sin Venere i Marsa. Venerini pandani u drugim religijama su: Afrodita (Grčka), Turan (Etrušćani), Freya (Germani), Ushas (hinduizam). Kao božica majčinstva, Venera...

od AxE - Komentari: 0 - Pogledano: 274
04082010
Nema novih poruka   

Pluton

 

Pluton je bog podzemlja i smrti. Njegov je grčki pandan Had, iako su Grci Hada također nazivali Pluton. Pluton je povezivan s Plutosom, a po njemu je nazvan planet Pluton i radioaktivni element plutonij. Plutonova žena je Prozerpina, a Pluton ju je oteo od njezine majke Cerere. Pluton se ne bi zaljubio da ga nije začarala Venera, božica ljubavi.

od AxE - Komentari: 0 - Pogledano: 272
04082010
Nema novih poruka   

Neptun

 

Neptun je rimski bog mora. Njegov je pandan kod Grka Posejdon. Po Neptunu je ime dobio jedan planet i radioaktivni element neptunij. Neptunova žena je Salacia. Imaju sina Tritona, vodenjaka


od AxE - Komentari: 0 - Pogledano: 287
04082010
Nema novih poruka   

Saturn

 


Saturn je bog vremena u rimskoj mitologiji. Njegova je žena Ops, a djeca su mu: Jupiter, Neptun, Pluton, Cerera, Junona i Vesta. U grčkoj mitologiji mu je pandan Kron.

od AxE - Komentari: 0 - Pogledano: 296
04082010
Rimska mitologija je uglavnom preuzela mitove i legende od starih Grka i Etruščana, uz promjenu imena bogova. Glavni bogovi su Jupiter, Neptun i Pluton. Po rimskim bogovima su nazvani planeti. Međutim, stari Rimljani su nekim od svojih božanstava pridavali mnogo više pažnje od starih Grka, kao što su to Mars, Vesta i Vulkan.

Rimsko bozanstvo
Grcko Bozanstvo
Uloga
Saturn
Kron
Otac bogova i bog vremena
Jupiter
Zevs

od AxE - Komentari: 0 - Pogledano: 292

Teme [11]

  Nazad na vrh

Urednici : Moderators, Pisci

Korisnici trenutno na forumu: Nema

Dozvole ovog foruma:
Ne možete pisati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu

  • Nove poruke Nove poruke
  • Nove poruke [ Popularne ] Nove poruke [ Popularne ]
  • Nove poruke [ Zaključane ] Nove poruke [ Zaključane ]
  • Nema novih poruka Nema novih poruka
  • Nema novih poruka [ Popularne ] Nema novih poruka [ Popularne ]
  • Nema novih poruka [ Zaključane ] Nema novih poruka [ Zaključane ]
  • Obaveštenje Obaveštenje
  • Lepljiva Lepljiva
  • Global announcement Global announcement